OPINIÓ – Enraonant la gent s’entén

Joan Pallarès Pujol  – Mestre, Llicenciat en Pedagogia Terapèutica i Dret

fairplayEstem arribant a l’equador de la campanya electoral per a les eleccions municipals del 24 de maig i a aquestes alçades crec que és pertinent fer algunes reflexions, ja que a mesura que la cita amb les urnes s’acosta, pot ser que la temperatura dialèctica pugi de manera no desitjable.

Pel que veiem al Cap i Casal del país i a altres indrets, alguns comencen a perdre les formes i no ens agradaria que aquest ambient s’expandís i arribés al nostre poble. És per això que goso demanar a tots els caps de llista, membres de les diferents candidatures, simpatitzants i “hoolligans” (si és que n’hi ha), que facin un esforç de moderació. Però una moderació que no ha d’impedir que tothom pugui expressar les seves veritats i els seus projectes, ni que hagi d’anul·lar qualsevol crítica, si és raonada i raonable.

Partint d’aquell aforisme tan nostre que diu “enraonant la gent s’entén”, demano a tothom que mediti una mica sobre el sentit del mot “enraonar”, tan genuïnament català i que vol dir “parlar amb raons”. Hem d’intentar convèncer la gent amb raons, fugint de les mentides, les tergiversacions, les insinuacions malèvoles, les antipaties o els atacs personals. I ho hem de fer tenint en compte dues premisses:
1.-Tota obra humana és perfectible.
2.- En política, economia –i segurament en cap àmbit- ningú no posseeix la veritat absoluta.

D’una banda crec que en cap cas els qui han ostentat el poder municipal els darrers anys no haurien de caure en la temptació de patrimonialitzat tot el que s’ha fet i es fa al poble com si fos una obra exclusiva d’ells. La força del poble, del seu teixit associatiu i del capital humà que representa no es pot circumscriure a l’Ajuntament i el seu equip de govern (sense menystenir tampoc el paper de motor del Consistori). Penso que mai ningú ha de caure en tics populistes, ni en personalismes exagerats. Segons la meva opinió, un Ajuntament ha de ser un equip.

D’altra banda, els grups que pretenen formar part del proper equip municipal i que fins ara han estat a l’oposició o fora del consistori, penso que haurien de ser prou equànimes com per saber valorar les coses positives que s’han fet al poble, això sí, sense deixar de remarcar els defectes i mancances que segurament han detectat i en tots els aspectes o detalls negatius que, segons ells, són millorables, però sempre fugint de la demagògia i dels atacs “ad hominen”.

Segons el meu modest criteri es tractaria de parlar de projectes de futur realitzables, amb dades concretes, contraposant idees, programes, terminis i mitjans econòmics per portar-ho a terme tot plegat, sense crear falses expectatives.
I tot des del respecte i el “fair play” més exquisit, tenint ben present que els resultats a les urnes són un veredicte inapel·lable. Pensant també que l’endemà es pot donar la necessitat d’haver d’establir pactes o col·laboracions entre els diferents grups i això sempre serà més fàcil si al llarg de la campanya tots ens hem comportat de manera civilitzada i democràtica. Sense oblidar que, com algú va dir fa anys, a partir del dilluns 25, tots plegats ens trobarem a la plaça o a qualsevol altre lloc i serà imprescindible no haver-nos perdut el respecte per tal de poder saludar-nos i conviure tranquil·lament, com fins ara.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s