Arriba el moment de mirar d’analitzar les respostes de l’audiència a la segona enquesta electoral de la història d’Ona Codinenca. Tal i com vam fer l’any 2015, la radio ha apostat per intentar conèixer l’opinió del poble al voltant dels candidats i els partits que es presenten a les eleccions.
Els resultats que us mostrarem en aquest article són opinió directa del ciutadà, sense cap mena de cuina per tal d’influir el mínim possible en l’opinió. Ona Codinenca ha fet un esforç important per tal de fer arribar a tots els sectors de població l’enquesta, i som conscients de dues coses. La primera, la bretxa digital que pot esbiaixar alguns grups d’edat, i la segona, la possibilitat de mirar d’alterar aquest resultats amb vots massius des de diversos comptes de correu.
Amb aquest preàmbul fet, ens hi posem.
Context i representativitat dels resultats
Per tal de posar en context els resultats i avaluar el biaix propi de l’enquesta, hem comparat els resultats obtinguts a les eleccions del 2019 amb el que els participants de l’enquesta diuen que van votar. Hauria sigut ideal tenir uns percentatges de vot similars, però ens trobem que hi ha dos partits que tenen variacions importants. Junts per Sant Feliu (JUNTS) té una infra-representació de gairebé el 22% i Primàries Codines (PRIMÀRIES) té una sobre-representació del 16%. En canvi, tant Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) com el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) estan per sota el 4% de variació.

Dades tècniques de l’enquesta
Les dades s’han recollit durant la setmana que va del 14 al 21 de maig a través de la plataforma Google Forms. S’han registrat un total de 291 respostes de les qual el 51% són dones i el 47% són homes.
Per grups d’edat, la franja més abundant és la que va dels 35 als 50 anys amb un 46%, seguida per la franja de 50 a 65 amb un 26% i un 16% en la de 25 a 35. En els dos extrems de les forquilles d’edat l’enquesta hi ha tingut menys arribada amb només un 9% en la franja de 18 a 25 i un 7% en la de més de 65 anys.
Posem nota a govern i a oposició.
La legislatura codinenca ha vingut marcada pel relleu a l’alcaldia entre Pere Pladevall i Mercè Serratacó al cap d’un any de les eleccions. Per aquest motiu hem dividit la pregunta en 3 blocs, nota pel govern 2019-2020, govern 2020-2023 i per l’oposició i els participants podien valora del 1 al 5, essent 1 suspès i 5 excel·lent. El govern de Pladevall supera lleugerament el 2 mentre que el de Serratacó es queda amb 1,8. Per la seva banda l’oposició rep la valoració més alta amb un 2,7.
Grau de coneixement i confiança
Ara ja ens situem al present. Els participants de l’enquesta demostren, en general un bon coneixement dels líders codinencs, a excepció de Anna Maria Vilarrasa de Junts per Catalunya (JxCAT) que només la coneixen el 56% dels participants. Pel que fa a Pere Pladevall (JUNTS) amb un 98%, Mercè Serratacó (ERC) amb un 90%, Pol Cabutí (PRIMÀRIES) amb un 86% i Laia Jordana (PSC) amb un 83% superen en escreix la barrera del 80% de respostes afirmatives.
Si analitzem les respostes del grau de confiança el resultat és força diferent. En aquesta pregunta, demanàvem la valoració de 1 a 5, essent 1 nivell confiança baix i 5 confiança alt. Les respostes “No el/la conec” han sigut computades com a 0. Dit això, només Cabutí (PRIMÀRIES) supera el 3, mentre que la resta no passen del 2, quedant-se amb un 1,8 Pladevall, Jordana i Vilarrasa, i amb un 1,9 Serratacó.

Altres opcions polítiques i respecte a la llista més votada
Abans d’entrar en el detall de la intenció de vot, vam voler conèixer l’opinió sobre dos temes més. D’entrada ens preguntàvem si els votants codinencs tenien la necessitat d’altres opcions polítiques. En gran part, superior al 77% es donaven per satisfets amb els partits que es presenten, però hi ha ciutadans que troben a faltar altres partits com podrien ser la CUP amb un 17% i VOX amb un 4%.

Una de les inquietuds que sempre sorgeix després de les eleccions és si cal respectar la llista més votada a l’hora d’escollir alcalde. En aquest cas, els participants de l’enquesta s’han decantat pel “sí” en un 70%.
Intenció de vot directe i fidelitat del vot.
Preguntats per la seva intenció de vot, tenint en ment la infra- i sobre-representació dels partits, els participants de l’enquesta s’han pronunciat de la següent manera. El partit més votat ha sigut PRIMÀRIES amb un 61% (179 vots), seguit JUNTS amb un 11% (31 vots), el PSC amb un 7% (20 vots), ERC amb 6% (17 vots) i JxCAT amb el 4% dels vots. El bloc dels “No votaré”, “NS/NC” i “Blancs” sumen un gens menyspreable 11%.

Pel que fa a la fidelització del vot, el més destacat és l’influx que rebria PRIMÀRIES des d’ERC on el 70% del vot canvia de color, i també des dels grup de “No vaig votar” i “No vaig votar a Codines” on més del 50% es decanten cap al partit verd.
A banda del vot fidel de PRIMÀRIES, el PSC consolida força el seu vot i JUNTS en perd tot i que rep vots de la majoria de partits.
Els debutants de JxCAT reben el seu vot bàsicament des de PRIMÀRIES i JUNTS. A destacar també el grup dels indecisos o NS/NC que reben vot de la majoria de formacions.

El cap i el cor a l’alcaldia
Per acabar, fèiem una pregunta doble als participants a l’enquesta: “Qui li agradaria que fos alcalde” i “qui creu que serà l’alcalde”. Seguint la tònica dels resultats anteriors, Pol Cabutí s’endú una amplia majoria dels vots amb un 60% (175 vots) seguit de Pere Pladevall amb un 12% (35 vots). Laia Jordana, Anna Maria Vilarrasa i Mercè Serratacó els segueixen amb un 6% (18 vots), 5% (14 vots) i 4% (12 vots). Però en aquest s’observa un canvi de tendència. Tot i que Cabutí segueix sent el més votat quan es pregunta per “Qui creu que serà l’alcalde” amb un 56% (162 vots), Pladevall duplica el seu percentatge, passant del 12% al 25%. Curiosament aquesta salt el provoquen partidaris de l’alcaldia Cabutí, que en un 18% creu Pladevall acabarà sent alcalde.

Des d’Ona Codinenca volem agrair moltíssim a tothom que ha volgut participar d’aquesta enquesta. Els mitjans econòmics de la ràdio són limitats per poder contractar una empresa professional per fer aquesta feina i som conscients dels punts dèbils d’aquest treball, però crèiem necessari garbellar l’opinió codinenca per intentar intuir que pot passar el 28 de maig.
Us podeu descarregar les dades de l’enquesta aquí